Fakta

Granatäpple
Granatäpple (Punica granatum) är en buske med torniga grenar. Frukten har ett hårt gult skal. Inuti finns flera ”rum” med cirka 100 frön omgivna av ett saftigt rött hölje, som äts. Frukten används i sallader och som tillbehör till kött och fisk. En klarröd saft från köttet, grenadin, tillsätts främst i USA för att färga drinkar röda, t.ex. tequila sunrise.
Granatäpplet blev tidigt en symbol för fruktsamhet, kärlek och evigt liv.

 

Det är en entusiastisk forskargrupp från Wisconsin-universitet i Madison, USA, som lanserar granatäpplet eller snarare juice gjort på fruktens röda kött som en ny tänkbar cancerbekämpare.
Deras artikel publiceras i prestigefyllda PNAS, USA:s vetenskapsakademis tidskrift, vilket ger teorierna extra tyngd. Forskningen är också betald av regeringsanslag och några pengar från granatäppelindustrins anges inte.
Granatäpplet både växer vilt och är en odlad kulturväxt sedan de egyptiska faraonernas tid i Mellanöstern, Indien, Kina, Japan och Ryssland liksom i Kalifornien och Mexico.

Under senare år har granatäpplets ätbara delar väckt forskarintresse sedan det fastställts att frukten innehåller höga nivåer av två viktiga så kallade fenoler. Det är substansen med antioxidanteffekt som kan motverka de giftiga fria syreradikalerna. Flera olika fenoler finns i många andra växter som till exempel broccoli, grönt te, tomater och vindruvor.

Preliminära mindre studier har visat att juice som gjorts av granatäpplets fruktkött tycks ha flera goda hälsoeffekter till exempel mot blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer.
Den hittills största rapporten handlar om prostatacancer. Först studerade forskarna effekten av granatäpplejuice på tumörceller i laboratoriet och såg att de dog.

I nästa steg testades juicen på 24 möss som bar på en människoliknande prostatacancer. En grupp djur fick dricka vatten, en annan juice med en procent granatäppelextrakt och en tredje med två procent.
Effekten var dramatisk: hos de möss som fått högst dos försvann eller minskade tumörerna avsevärt. Också halterna av ämnet psa som kan mätas i blodet och som indikerar prostatacancer sjönk markant ju mer granatäpple djuren fått.
I PNAS skriver forskarna att granatäpplejuice har ”stark potential” att kunna användas mot prostatacancer. Försök på människor planeras nu.

 

Granatäpple har odlats sedan förhistorisk tid. Frukten har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I gamla testamentet kallas frukten Rimmon och frukten finns avbildad på bevarad golvmosaik i Pompeji. På den senaste tiden har det skrivits och talats mycket om Granatäpple i tidningar, radio och TV.

Professor Adel A Kader vid University of California har studerat granatäpplets phytokemiska struktur och slår fast att den totala antioxidant effekten (ORAC) är ca tre gånger starkare än jämfört med samma mängd grönt te och rött vin. I en nyligen publicerad artikel av en undersökning gjord i Israel ( J Ethnopharmacol) framgår att granatäpplet har mer koncentrerade halter av flavonoider än t.ex. vindruvor och studien slår fast ” att om granatäpplejuice konsumeras dagligen under en längre tid så kan de här kraftfulla antioxidanterna vara mycket effektiva för att förebygga cancer, åderförkalkning och inflammationer”.

Citat från SVD och Aftonbladet ” Granatäpplen skyddar mot cancer”.” Effektiv mot prostatacancer visar ny studie”. ” Forskarna skriver i sin studie att granatäppeljuice har stark potential att användas mot prostatacancer och har även vid preliminära studier visat goda hälsoeffekter vid blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer ”

Originalstudien som är helt revolutionerande är publicerad på bl.a. ansedda PNAS (National Academy of Siences, USA) 28 september 2005.Vi citerar vidare från SVD ” I studien testade forskarna laboratoriemässigt juicen på prostatatumörceller och såg att de dog. I nästa steg testades juicen på möss som bar på människoliknande prostatacancer där en grupp fick vatten och två andra grupper fick vatten + granatäpplejuice i olika koncentration. Effekten var dramatisk. Hos de möss som fått högsta dosen försvann tumörerna helt eller minskade avsevärt. Också halterna av ämnet psa som kan mätas i blodet och som indikerar prostatacancer sjönk markant ju mer granatäppeljuice djuren fick ”.

Vad är hemligheten? Hur kan ett vanligt livsmedel ha denna effekt ? Jo forskarna konstaterar att granatäpple innehåller bl.a. de högsta kända nivåerna av två viktiga fenoler som är ämnen som motverkar giftiga fria radikaler vilka i sin tur anses vara avgörande för att motverka uppkomsten av några av våra vanligaste folksjukdomar såsom cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Granatäpple har även vid preliminära studier visats ha goda hälsoeffekter mot blodproppsuppkomst, åderförkalkning och bröstcancer. I en pågående studie i England undersöks för närvarande granatäpple som virusblockerare i samband med HIV infektioner och hittills är resultaten mycket lovande.