Start

Fakta

Webbutik

Kontakt

   
 
 

Prostatit

Prostatacancer

Högt blodtryck

PSA värde

Kolesterol

Bröstcancer

 


 

Högt blodtryck (hypertoni)

Drygt var 4:e vuxen person i Sverige har högt blodtryck och det är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Med högt blodtryck menas att man har ett varaktigt tryck som är över 140/90. Högt blodtryck kan orsakas av olika anledningar men det vanligaste är att orsaken är okänd. Det kan då vara en del i ett metabolt syndrom även kallat den västerländska sjukan där även högt blodsocker/diabetes, dåliga blodfetter och övervikt ingår. Faktorer som ökar risken för högt blodtryck är övervikt, rökning, stress, högt alkoholintag, bukfetma och ärftliga anlag. Risken ökar dessutom med åldern.

högt blodtryck

Högt blodtryck är en stor hälsorisk då det främst kan orsaka stroke men det kan även orsaka hjärtinfarkt och andra allvarliga sjukdomar i t.ex. njurar och ögon. 

En stroke orsakas ofta av högt blodtryck. Ett högt blodtryck gör att risken för eventuella plack i halskärlen skall brista/lossna och i sin tur orsaka en blodpropp som stoppar blodflödet. Högt tryck kan även orsaka att kärlväggen går sönder och orsakar en blödning som hindrar cirkulationen i hjärnan. En annan stor riskfaktor för stroke är förmaksflimmer då det bildas blodkoagel i förmaket som kan lossna och transporteras till hjärnan.

Hjärtinfarkt orsakas oftast av att ett inflammerat plack i kranskärlens vägg brister och bildar en blodpropp som stoppar blodflödet till en del av hjärtmuskeln som då får syrebrist och en infarkt uppstår. 

Sänka blodtrycket på naturlig väg
Det finns många olika läkemedel för att sänka blodtrycket men man kan även sänka sitt blodtryck naturligt genom livsstilsförändringar och kosttillskott. Regelbunden motion, gå ner i vikt, sluta röka, måttligt intag av kaffe och alkohol, äta mer fisk, frukt och grönsaker.    

 

Granatäpple och högt blodtryck

Forskning visar att granatäpplet kan minska risken för åderförkalkning och bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck. I en israelisk studie gick åderförkalkning tillbaka med 35 procent och blodtrycket sjönk med 21 procent på ett år. 

Kan man förebygga högt blodtryck genom att ändra sin kost? Mycket tyder på detta och de senaste årens forskning har bl.a. visat att granatäpplet innehåller många aktiva substanser som har en mycket positiv inverkan på hjärt- och kärlhälsan. De senaste åren har det publicerats ett flertal vetenskapliga studier som bekräftar granatäpplets positiva inverkan på blodtrycket. Se PubMed

Om du vill prova och se vad 100% Färskpressad Granatäppeljuice kan göra för dig så kan du beställa här.

BESTÄLL HÄR