Start

Fakta

Webbutik

Kontakt

   
 
 

Prostatit

Prostatacancer

Högt blodtryck

PSA värde

Kolesterol

Bröstcancer

 


 

PROSTATA

Prostatan är en körteln som är en del av det manliga reproduktionssystemet. Den producerar en vätska som är en del av sädesvätskan som skyddar och transporterar spermierna vid ejakulation. Prostatan omger urinröret precis under urinblåsan och är stor som en valnöt. När mannen åldras så blir den benägen att förstoras och orsaka problem speciellt för män över 50 år. Komplikationer associerade med prostataförstoring inkluderar prostatit, benign prostata hyperplasi (BPH) och prostatacancer. 

Prostata

 

Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och ca 10 000 nya fall upptäcks årligen. Varje år dör omkring 2 500 män av sjukdomen vilket kan jämföras med bröstcancer där 1 500 kvinnor dör årligen. Vad som gör prostatacancer speciell är att nästan alla äldre män har tumörer i prostata. Nästan 80 % av alla 80-åriga män har sjukdomen. Mer än 50 % av alla medelålders män har mycket små cancerhärdar i prostatan. Problemet är att upptäcka, identifiera och behandla de aggressiva och livshotande tumörerna samtidigt som man med stor säkerhet ska kunna avgöra vilka tumörer som för tillfället inte behöver någon behandling. Många män kan trots allt leva länge med sin cancer utan att uppleva allt för stora besvär. Idag lever över 75 000 män som har fått diagnosen prostatacancer.

Några säkra signaler på tidig prostatacancer finns inte. Det är svårt att upptäcka små tumörer eftersom de nästan aldrig ger några symptom. En del tumörer upptäcker man först när de har bildat metastaser som kan orsaka smärtor någon annan stans t.ex. i ryggen. Skelettmetastaser är ofta mycket aggressiva och medianöverlevnaden är 2-3 år. 

Man räknar med att 40 procent av riskfaktorerna är ärftliga och 60 procent beror på miljöfaktorer där kost och motion har mycket stor betydelse. Forskare på Karolinska institutet har nyligen i en studie visat att viktnedgång och ökad fysisk aktivitet samt rökstopp kan ha större effekt på överlevnaden än de behandlingar patienten får för sin prostatacancer. Deras slutsats är att man bör råda sina patienter att leva mer hälsosamt. 

 

Granatäpple och prostatacancer

Kan granatäpple påverka prostatacancer? Ja, enligt en mycket gedigen och läsvärd rapport (examensarbete) skriven 2008. Rapporten finns att ladda ner här: http://lnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:54398 

De senaste åren har det publicerats ett flertal vetenskapliga studier som bekräftar granatäpplets positiva inverkan på prostatacancer. Se PubMed

Om du vill prova och se vad 100% Färskpressad Granatäppeljuice kan göra för dig så kan du beställa här.

 

BESTÄLL HÄR