Start

Fakta

Webbutik

Kontakt

   
 
 

Prostatit

Prostatacancer

Högt blodtryck

PSA värde

Kolesterol

Bröstcancer

 


 

PROSTATA

Prostatan är en körteln som är en del av det manliga reproduktionssystemet. Den producerar en vätska som är en del av sädesvätskan som skyddar och transporterar spermierna vid ejakulation. Prostatan omger urinröret precis under urinblåsan och är stor som en valnöt. När mannen åldras så blir den benägen att förstoras och orsaka problem speciellt för män över 50 år. Komplikationer associerade med prostataförstoring inkluderar prostatit, benign prostata hyperplasi (BPH) och prostatacancer. 

Prostata

 

Prostatit

Prostatit betyder inflammation av prostatakörteln men är även ett samlingsnamn för besvär och problem med  prostatan. Prostatit kan vara akut eller kronisk och orsaken är för det mesta okänd men troligtvis kan det ofta bero på bakterier, speciellt när den är akut. Hormonella förändringar kan vara en annan orsak till prostataproblem. Kronisk prostatit är vanligare och medför att besvären kvarstår under lång tid. Symtomen är ofta smärtor i ryggslutet och underlivet som strålar ut i pungen och penisen. Ibland får man problem med att kissa och behöva kissa ofta. Man kan även få kraftiga smärtor mellan pungen och ändtarmen. Vid akut prostatit kommer symptomen plötsligt och är kraftiga samt att man ofta får feber.  

Akut prostatit behandlas ofta med antibiotika för att ta död på bakterierna men vid kronisk prostatit så hjälper den inte lika bra då orsaken sällan är bakteriell. Om det inte är bakterier som orsakar problemen så kan behandling mot inflammation och smärta hjälpa.

 

 

Prostataförstoring BPH

Godartad prostataförstoring, Benign prostatahyperplasi (BPH) är vanligt hos äldre män och medför ofta att urinröret blir komprimerat och att man kan få problem med att kissa. BHP och prostatit har liknande symtom men det finns ett par signifikanta skillnader. Därför är det viktigt att man kontaktar sin läkare för en rutinundersökning så att rätt diagnos kan ställas.

Förstorad prostata

 

 

Granatäpple och prostataproblem

Kan man förebygga prostatabesvär och prostatacancer genom att ändra sin kost? Mycket tyder på detta och de senaste årens forskning har bl.a. visat att granatäpplet innehåller många aktiva substanser som har en mycket positiv inverkan på prostatahälsan. Om du vill prova och se vad 100% Färskpressad Granatäppeljuice kan göra för dig så kan du beställa här.

BESTÄLL HÄR