Start

Fakta

Webbutik

Kontakt

   
 
 

Prostatit

Prostatacancer

Högt blodtryck

PSA värde

Kolesterol

Bröstcancer

 


 

PROSTATA

Prostatan är en körteln som är en del av det manliga reproduktionssystemet. Den producerar en vätska som är en del av sädesvätskan som skyddar och transporterar spermierna vid ejakulation. Prostatan omger urinröret precis under urinblåsan och är stor som en valnöt. När mannen åldras så blir den benägen att förstoras och orsaka problem speciellt för män över 50 år. Komplikationer associerade med prostataförstoring inkluderar prostatit, benign prostata hyperplasi (BPH) och prostatacancer. 

Prostata

 

PSA värde

PSA betyder Prostata Specifikt Antigen och är ett protein som tillverkas i prostatakörteln. Det finns i sädesvätskan och gör att spermierna blir mer rörliga. PSA värdet som mäts i blodet anger hur mycket som har läckt ut i blodbanan. I princip skall PSA värdet vara så lågt som möjligt och ju närmare 0 desto mindre läckage har man. Om man har ett värde högre än 3 (ng/ml) så bör man göra en mer ingående undersökning om vad som kan ligga bakom detta. Oftast är det en godartad prostataförstoring eller prostatit som orsakar ett högre värde men ju högre värde desto större är risken för att det är cancer. Man tittar även på kvoten mellan fritt och bundet PSA för att avgöra om man ska gå vidare för att t.ex. göra biopsier (vävnadsprov). 90 procent av alla som har ett mycket högt värde har prostatacancer och 10 procent pga av en kraftig inflammation eller annan orsak.

 

Granatäpple och PSA värde

Studier har visat att antioxidanten ellagitannin från granatäpple har kunnat bromsa tillväxten av cancerceller vid prostatacancer samt sänka förhöjda PSA-värden. I en studie visade man bl.a.  att granatäppeljuice håller PSA värdet stabilt fyra gånger längre för patienter som behandlats mot prostatacancer.     http://www.cancer.ucla.edu/Index.aspx?page=644&recordid=80

http://www.healthiertalk.com/lower-psa-pomegranate-3112

 

BESTÄLL HÄR